onsdag 18. august 2010

DET BRODERTE HJERTET
( Le coeur cousi) er Carole Martinez debutroman fra Frankrike 2007. Den kom på norsk iår på Aschehoug i Christine Amadous utmerkede oversettelse. Boka har vunnet flere priser i Fran-krike og det er kanskje ikke så rart tatt i betraktning av kvinneperspektivet og fortellerevnen hennes.
Vi er i Spania på tidlig 1900-tall.I en liten landsby bor en kvinne, Fraquita og hun innehar magi-ske evner, noen påstår også at hun er en heks. Hun lager brudekjoler som er så fantastiske at kvinnene i landsbyen blir mistenkelige og misunnelige. For Fraquita setter sommerfuglvinger på brudeviftene så de kan fly av gårde og hun får dessuten hjertet til Madonnafiguren i kirken til å banke. Mannen hennes spiller hanekamp og satser alt og Fraquita blir spilt bort til den rike olivenlundeieren. Men hun stikker av med barna sine og reiser rundt i Andalucia og føder en datter, Soledad, som blir familiens forteller.
På grunn av omtalen hadde jeg store forventninger til denne magiske realismen, i slekt med Allende og Marquez. Men på en måte fungerte det ikke for meg, det blir vel mye urkvinner og overtro, noen ganger litt hysteri. Det blir for mye detaljer og magi og det gjør på en måte at menneskene forsvinner i dette og det ytre blir viktigst. Språket til Martinez er poetisk særlig i landskapsdetaljer og noen ganger i dialogene. Og riktignok tar hun opp viktige temaer som lojalitet og misunnelse og viser kvinner med styrke, men på et vis virker det hele litt ” for riktig”. Det er mulig at jeg har blitt vaksinert i det siste gjennom Knausgårdrealismen som har gjort så stort inntrykk, slik at jeg ikke var i lesemodus for denne historien. Andre får dømme selv.
Morten Borgersen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar